Fornir – co to takiego?

Jak powstają meble z forniru? Fornir to płaty drewna, których grubość najczęściej wynosi od 0,1 do 2 mm. Uzyskuje się je w procesie skrawania (płaskiego lub obwodowego) drewna o dużej średnicy. Zanim jednak przystąpi się do skrawania danej beli drewna, należy ją odpowiednio uplastycznić, czyli gotować w wodzie albo parować nad odpowiednio nasyconą parą. Później drewno jest suszone. Dopiero z tak przygotowanego drewna powstaje materiał zwany fornirem, który bardzo często jest przeznaczany do pokrywania frontów mebli kuchennych.

 

  • cena frontów fornirowanych

Zanim podejmie się ostateczną decyzję dotyczącą zakupu mebli kuchennych z forniru, należy rozważyć kilka aspektów. Po pierwsze: cena. Fornirowane fronty są o wiele droższe od tych wykonanych np.: z płyty laminowanej. Różnica w cenie wynika głównie z czasochłonnego i pracochłonnego procesu wytworzenia, a następnie naniesienia forniru na front meblowy.

  • jakość frontów fornirowanych 

Należy uświadomić sobie, że choć inne materiały takie jak płyta laminowana lub mdf foliowany są bardziej przystępne cenowo i mogą imitować fornir, to nie będą się tak dobrze sprawdzać w kuchni jak fronty fornirowane. Czynniki takiej jak temperatura, w przypadku płyty foliowanej oraz woda w przypadku płyty laminowanej, mocno przyczyniają się do zużycia tego rodzaju frontów.

 

Jesteśmy jedynym w regionie przedstawicielem firmy Wiech, proponującą nietypowe wzory frontów fornirowanych z największym wyborem rodzajów frontów bezuchwytowych. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą klikając w poniższe logo: